L’Enigma, Ia maquina de xifrar quasi perfecta

Per escoltar el àudio cliqueu Aquí

L’Enigma era una màquina utilitzada per l’exèrcit alemany en les seves comunicacions secretes durant la segona guerra mundial. La màquina permetia més de 1013 posicions de les seves peces, que es canviaven cada dia seguint el full de claus mensual prèviament distribuït. Era necessària aquesta complicació extrema de l’Enigma? I, essent tan sofisticada, com va ser possible que els aliats la craquegessin?

 
Tal com us vam dir el dia de la darrera conferència us adjuntem l’enllaç de la web conjunta de Rosa Camps i Xavier Mora, ARTS ELECTIONIS, pensada per donar respostes entenedores i raonades sobre els mètodes de votació i elecció.
Recordeu que, com que aquest any es commemora el setè aniversari de la mort de Ramon Llull, l’Aula dedicarà la conferència del proper 2 de juny a aquest eminent pensador català medieval. El que no és tan conegut és que va contribuir de manera molt destacada en els mètodes de votació i elecció. Veureu que d’aquest fet en parla la web ARTS ELECTIONIS de Rosa Camps i Xavier Mora (Departament de Matemàtiques, Universitat Autònoma de Barcelona)
També adjuntem l’enllaç que la conferenciant ens va donar per obtenir una màquina Enigma de paper, i més informació sobre el tema.

 

 

Rosa Camps 07-04-16

Call Now Button
%d bloggers like this: