14 GENER-NEUS CATALA SEGUIM APRENENT DE TU +(COMENTARI)

 

#JO SÓC NEUS CATALÀ: “De petita ja era molt rebel i tenia moltes inquietuds (…).

El terreny que teníem a la família era una petita propietat, amb unes quantes oliveres i ametllers. També hi havia vinya, que donava molta feina. I l’hort. El fèiem anar amb el meu pare, però jo tenia idees, innovava, feia empelts, feia experiments. Tinc ganes de crear per mi mateixa. Intentava afegir alguna cosa més al que m’ensenyaven.”

Aquesta és una mostra dels textos que Rosa Vendrell ens va proposar de llegir a alguns dels assistents a la conferència, posant veu a Neus Català.

1915: Neus Català i Pallejà neix als Guiamets (Priorat)

1937: es diploma en infermeria i col·labora amb les forces de la República.

1939: amb la Retirada, passa a l’exili amb 180 nens de la colònia Las Acacias, de Premià

de Dalt. Un cop a França, col·labora amb les activitats de la Resistència.

1943: és detinguda per les SS per la denúncia d’un fals maqui.

1944: és deportada al camp de concentració de Ravensbrück, a 80 Km de Berlín.

1945: es produeix l’alliberament del camp i torna a Franca, des d’on continua la lluita

clandestina contra el franquisme.

Actualment viu a la residència per a gent gran dels Guiamets.

Tot i que Rosa Vendrell ens ha donat les claus biogràfiques més bàsiques perquè ens puguem situar davant de la figura de Neus Català, més que a fer una conferència, ha vingut a comunicar-nos amb entusiasme i varietat de recursos l’experiència vital que ha compartit amb aquesta dona lluitadora, sorgida del contacte que hi ha tingut quan l’ha visitada al seu poble dels Guiamets i de les diferents iniciatives que s’han promogut per recordar la seva trajectòria vital i per recuperar la memòria històrica.

Amb una volguda mirada de gènere ha destacat el paper de les dones en el transcurs de la guerra de 1936-39 a Espanya i del 1940-45 a Europa, com a infermeres, com a responsables úniques que van esdevenir de les seves famílies, com a participants en les trames de transmissió de missatges, armes, documentació…, com a allotjadores i protectores de refugiats polítics i com a boicotejadores en la fabricació d’armes.

Ella mateixa va formar part del comando de les gandules, un grup de dones forçades a treballar a la fàbrica alemanya d’armes de Holleischen que van inutilitzar 10 milions de bales i van espatllar màquines de fabricació d’armament.

Neus Català. Els Guiamets, 1915.
Conferència homenatge a una dona lluitadora que ha dedicat més de 40 anys a la recerca i al recull del testimoni de dones catalanes i espanyoles que van participar en la Resistència francesa i van patir la deportació als camps d’extermini alemanys. 

 

R.Vendrell-N.Català 140116

 

Dijous 14 de gener, a les 19,00 hores, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament

A càrrec de Rosa Vendrell, llicenciada en Comunicació Audiovisual. Escriptora i conferenciant.


Lloc: Sala d’Actes de l’Ajuntament
Horari: 19.00 hores
Organitza: Aula d’Extensió Universitària de Castellbisbal

VIDEO ANY NEUS CATALÀ 2015

El vídeo ha estat realitzat per l’Institut Català de les Dones com a document homenatge a la supervivent dels camps de concentració nazis Neus Català i per cloure la commemoració al llarg de l’any 2015 de l’ANY NEUS CATALÀ que celebrava el seu centenari. Ha estat elaborat per l’historiador i divulgador Jordi Algué, i és un viatge en imatges per la seva vida.

Més informació sobre Neus Català. Llibres, vídeos, teatre…

De la resistencia a la deportación. Neus Català. Península. Memorial               Democràtic. Generalitat de Catalunya. Col·lecció Memòria oral, 4

– Un cel de plom. Carme Martí. Ara Llibres

Neus Català. Memòria i lluita. Elisenda Berenguer. Fundació Pere Ardiaca. 2006

– Un cel de plom. Obra de teatre amb Mercè Arànega. Adaptació de la novel·la de Carme Martí

– Neus Català. Retorn a Ravensbrück. Vídeo d’Imma Sust, direcció realització i muntatge. Emès al Canal 33 al programa “Taller.doc” el 16 de febrer de 2007

Programa “Personatges”. Neus Català. Arxiu TVE Catalunya. Vídeo de l’entrevistes de Montserrat Roig  a Neus Català, emesa l’1 de gener de 1978

Call Now Button
%d bloggers like this: