Avançament del programa de conferències del 1r T 2022 – 2023

6 d’octubre. La idea d’Europa.

La idea d’Europa és el títol d’una conferència de George Steiner

(prestigiós humanista i erudit francès) que parla de l’home europeu

contemporani. Dels homes, dones i nens europeus que duen, com

si fos una motxilla massa carregada, un pes a l’esquena. El pes

d’un passat brutal i grandiós alhora.

Hem arribat fins aquí. Bé, i ara què? Què ès Europa?

L’home, diu Steiner, té una gran capacitat per fer el mal, però

també té una gran capacitat per dedicar-se a coses ben inútils; la

música, les matemàtiques, la poesia, la bellesa…, potser la

bondat. La recerca d’aquestes capacitats és l’única resposta a la

incertesa del nostre continent davant la globalització del món. Néts

desorientats de velles glòries.

La idea d’Europa és una proposta que avui connecta més que mai

amb l´actualitat.

27 d’octubre. Joan Fuster: textos i contextos.

                      Josep Sanz Datzira          

                      Resum conferència: En la literatura catalana del segle XX, Joan Fuster és una figura excepcional: poeta, assagista, crític… un escriptor, en definitiva, que va fer de la indagació, la recerca i l’especulació, la seva matèria literària. En un ambient d’extrema precarietat cultural i de bandejament públic de l’idioma, Fuster va construir una obra sòlida i ambiciosa que va sacsejar la societat del seu temps i que, per això mateix, avui continua interpel·lant-nos.

3 de novembre. Diccionari del Cinema Negre (M-Z)

                           Albert Beorlegui Tous

                           Resum conferència: Segona i darrera part de la conferència que amb el mateix nom pretén aportar una completa radiografia del gènere repassant les seves constants més característiques. I és que el cinema negre és quelcom més que una col·lecció d’arquetipus protagonitzats per cínics detectius i perverses femmes fatales ambientats en grans urbs deshumanitzadores. Tot i que té diversos antecedents, el gènere sorgeix en un període molt concret del segle XX (els anys 40, en plena Segona Guerra Mundial) i, a causa en part dels horrors del conflicte bèl·lic, i d’altres que s’hi afegiran, s’acabarà fixant en els aspectes més foscos de la societat (les presons, el món de la boxa), fins i tot la que sembla que hauria de ser més respectable (la policia o la justícia).

17 de novembre.  Economia de la Salut   

                                      Adrián Pérez Aranda.

                             Resum conferència: En un context on els recursos són limitats, l’economia de la salut esdevé una disciplina clau per aprendre a fer-ne un ús racional i eficient. En aquesta conferència, es presentaran els principals conceptes de l’economia de la salut, així com exemples d’estudis portats a terme en el context sanitari de Catalunya en els últims anys, amb l’objectiu de donar a conèixer aquesta disciplina i fer-la accessible a estudiants i professionals del sector sanitari.

30 de novembre. L’únic que falta a la teva vida…ets tu

                            Jenny Moix Queraltó

                            Resum conferència: Sempre ens sembla que ens falta alguna cosa per a ser feliços. Una nova feina, una parella, més salut, més diners, però si ho aconseguim no ens sentim plens, sinó que al poc temps comencem a necessitar aconseguir un objectiu diferent. I és que l’únic que falta a les nostres vides, som nosaltres. I qui som nosaltres? Una pregunta en la qual aprofundirem en aquesta conferència

15 de desembre: De canvi climàtic a emergència climàtica

                            Gemma Puig Feliu

                             Resum conferència: El fet d’haver passat a parlar de Crisi o Emergència Climàtica és un indicatiu que ja és hora d’actuar. El planeta no espera i nosaltres hem de fer el que puguem per continuar vivint-hi. Repassarem alguns dels efectes de l’escalfament global, com l’augment de la temperatura, la pujada del nivell del mar, les sequeres, les inundacions… alguns que ja els estem patint i d’altres que vindran. Quin temps tindrem el 2050? Vivim en emergència climàtica i és hora d’actuar! Cal que ens adaptem als canvis per mitigar els efectes de l’escalfament global. Encara hi som a temps, però s’ha d’actuar ràpidament!

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Call Now Button
%d bloggers like this: