Conferència Mariona Sagarra – 3 de desembre

Mariona_Sagarra_031215_SP13

“EL MÓN DE LA VEU I ELS SEUS COLORS” per MARIONA SAGARRA i TRIAS

La veu és aquell instrument que tots tenim i utilitzem habitualment però que sovint desconeixem. Es una de les eines de comunicació més grans que tenim les persones. Amb ella manifestem sentiments, emocions, idees i conceptes.

La proposta de conferència que aquí ofereixo és monotemàtica, on la VEU cantada és la protagonista. Així doncs, a la primera sessió: EL MON DE LA VEU I ELS SEUS COLORS per una part es parlarà de la veu i el seu mecanisme corporal, de les tessitures, de la classificació vocal al llarg de la història i la seva evolució (les principals: soprano, mezzo-soprano, contralt, tenor, baríton I baix. Les excepcions: Contra-tenors) i n’escoltarem exemples. I per altra, les veus que no es classifiquen segons els paràmetres “acadèmics i de la música clàssica”, sinó que pertanyen a altres formes de cantar, la veu natural: cantants populars, ètnies….Pinzellades sobre tots aquests estils i sobre la manera d’interpretar-los, fent esment, per exemple, sobre la funcionalitat de la música vocal en sí, la relació de la paraula i la música, el valor de la interpretació, la utilització de la veu com instrument solista o/i la seva finalitat, transmissora d’emocions i sentiments (aquí hi entren també la utilització de les tessitures i les instrumentacions, arranjaments…) .

Pel fet que jo soc cantant i compositora, intercalaré exemples amb la meva pròpia veu, amb cançons i sons il·lustradors dels que s’està parlant. També m’agradarà fer cantar, en moments molt concrets, a l’audiència ja que això els implica i fa més entenedora tota l’exposició.
Exemple d’Audició:
Alternança de peces que expressin diferents formes de cantar:
– Clàssica (des d’àries a conjunts vocals, i corals) i contemporània.
– Ètnica, de diferents formes de cantar d’arreu del món, prestant especial atenció a curiositats i particularitats (veus búlgares, mongols amb so d’harmònics, cants espirituals, festa de tribus africanes…),
– Fragments curts de versions d’un mateix tema interpretat per cantants de molt diverses procedències (per exemple: Ave Maria de Gounod, per intèrpret clàssica, per intèrpret popular (Noa), per Bobby McFerry i Yoyo Ma (veu i violoncel…) o o la Nana de M.de Falla: Ginesa Ortega (flamenca), Sheila Shandra (indú), Teresa Berganza (clàssica),… etc. per posar un parell d’exemples.
El Per què de la conferència:
Fa molts anys que dono classes i he fet moltes xerrades conferències d’aquest estil, amb un caire divulgatiu però amb una clara voluntat de fer arribar el màxim de rigor i coneixement. Degut al meu treball de cantant, compositora i d’experimentació vocal, el tema que proposo m’és absolutament conegut i el material auditiu que he acumulat en tots aquest anys és molt ric i m’agrada poder-lo compartir, la qual cosa fa més atractiva la proposta.
Aquesta pràctica i degut a aquests anys de professió dedicats a la veu i des d’un àmbit diferent, també la vaig dur a terme durant dos anys a l’emissora CATALUNYA MUSICA (Radio Nacional de Catalunya) a VOX POPULI on el guió, la locució i la realització del programa corrien a càrrec meu i pel que vam viure, l’audiència n’era molt fidel.
Aquest darrer any he estat contractada per l’Aula de Gent Gran de la Universitat de Barcelona per a oferir aquesta conferència i ha estat molt ben acollida.

La conferència de la Sra Mariona Sagarra ha estat amena, pedagògica i participativa. Els assistents l’han valorada molt bé, tant pel que fa al contingut com per la forma de comunicar-lo.
Els socis han manifestat el desig de tornar-la a escoltar i la Mariona de tornar un altre dia. Quan es dóna tanta coincidència…

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Call Now Button
%d bloggers like this: