Comentari i fotos de la COLÒNIA GÜEL

Aquest diumenge, 31 de gener, hem visitat la Colònia Güell. L’assistència ha estat de 38 persones, la majoria socis de l’Aula.

 La Colònia Güell es va fundar el 1890 per iniciativa de l’empresari Eusebi Güell, industrial i mecenes de les lletres i les arts catalanes a la seva finca de Can Soler de la Torre, a Santa Coloma de Cervelló. Allà va traslladar la fàbrica tèxtil que tenia a Barcelona per allunyar-se del conflictes socials existents a la ciutat.

 La nova indústria, equipada amb la tecnologia més moderna de l’època, es va plantejar en el marc d’una colònia industrial, amb les cases dels obrers al costat de la fàbrica, integrades en la mateixa propietat, constituint un nucli urbà amb personalitat pròpia i amb la vida social i econòmica tutelada per l’empresa.

 Eusebi Güell va voler dotar la Colònia d’edificis culturals i religiosos i va incorporar el corrent modernista a les noves construccions: centre cultural Sant Lluís, Ateneu Unió amb el seu teatre, la cooperativa de consum, l’escola i la casa del mestre…

 Gaudí, després de diversos estudis previs, va iniciar la construcció del temple el 1908. No obstant això, l’ambiciós projecte que preveia una església amb dues naus, inferior i superior, rematada per diferents torres i un cimbori, resultaria inacabat. Quedà únicament finalitzada la nau interior, anomenada popularment cripta. Aquesta edificació inclou, per primera vegada de forma unitària, la pràctica totalitat de les innovacions arquitectòniques que després utilitzaria en la construcció de la Sagrada Família.

 En començar la Guerra Civil el 1936, la fàbrica fou col·lectivitzada. Anys més tard, la família Güell va recuperar-ne la propietat, però l’any 1945 la va vendre a una altra família d’industrials. La indústria va ser tancada el 1973, amb motiu de la crisi del sector. En aquest moment del tancament de l’activitat tèxtil, els treballadors de la Colònia van tenir accés a la compra dels seus habitatges.

 La Colònia Güell ha conservat fins avui l’ambient de poble tranquil que convida el visitant a fer una passejada i trobar entre els edificis la petjada de l’esforç i perícia dels homes i dones que han contribuït a donar-li vida.

 Les fotos mostren diferents moments de la nostra visita.

visita.

Call Now Button
%d bloggers like this: